Podstawowe kryteria warunków przechowywania produktów leczniczych w hurtowni

Opublikowane przez @esynerga w dniu

1. Temperatura przechowywania

  • Produkty lecznicze wymagające temperatury pokojowej: 15–25°C (lub 2–30°C, jeśli dopuszcza producent).
  • Produkty lecznicze zimnego łańcucha: 2–8°C (np. szczepionki, insuliny).
  • Produkty lecznicze mrożone: poniżej -15°C (jeśli wymaga tego charakterystyka produktu).
  • Materiały wrażliwe na temperaturę: Muszą być przechowywane zgodnie z zaleceniami producenta, np. osłonięte przed bezpośrednim wpływem ciepła.

2. Wilgotność względna

  • Zalecany zakres: do 60% RH (dla większości produktów leczniczych).
  • Produkty lecznicze higroskopijne (np. tabletki musujące), zalecany zakres to: 30–50% RH (chyba że producent określił inaczej). Należy ograniczyć do minimum skoki wilgotności, które mogą prowadzić do zbrylania lub zmian właściwości leku.

3. Monitorowanie oraz rejestracja warunków przechowywania

  • Całodobowy monitoring temperatury i wilgotności przy zastosowaniu rejestratorów temperatury i wilgotności zgodnie z wynikami mapowania warunków przechowywania.
  • Alerty ostrzegawcze oraz alarmy w przypadku przekroczenia dopuszczalnych limitów.
  • Archiwizacja danych z monitoringu temperatury i wilgotności przez co najmniej 5 lat.

4. Kontrola warunków przechowywania

  • Brak skraplania pary wodnej, kontrola cyrkulacji powietrza.
  • Unikanie bezpośredniego nasłonecznienia oraz innych źródeł ciepła / chłodu.

5. Strefy przechowywania

  • Oddzielne obszary dla różnych kategorii farmaceutycznych, np. narkotyki, leki psychotropowe, zimny łańcuch, leki cytostatyczne, produkty silnie wonne, w tym cuchnące.
  • Oddzielenie leków uszkodzonych, zwrotów, wycofanych / wstrzymanych, podejrzanych o sfałszowanie.

6. Zapewnienie prawidłowych warunków przechowywania

  • Mapowanie temperatury i wilgotności w magazynie (np. wstępne, zimowe, letnie oraz po wprowadzeniu zmian systemu ogrzewania, chłodzenia, wentylacji, układu regałów itp).
  • Walidacja systemów wentylacji i klimatyzacji oraz monitoringu warunków przechowywania.
  • Szkolenia personelu dotyczące zarządzania warunkami przechowywania.

TA STRONA UŻYWA COOKIE / THIS PAGE USES A COOKIE więcej informacji / more information

Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Learn more about the purpose of their use and changing cookie settings in your browser. By using the website, you consent to the use of cookies in accordance with the current browser settings.

Zamknij / Close