Mapowanie temperatury w lodówkach aptek i urządzeniach chłodniczych hurtowni farmaceutycznych  

Opublikowane przez @esynerga w dniu

Cel mapowania
Mapowanie temperatury służy do:
– identyfikacji punktów skrajnych (najcieplejszych i najchłodniejszych),
– potwierdzenia, że cała objętość użytkowa lodówki utrzymuje temperaturę w zadanym zakresie (np. 2–8°C),
– walidacji rozmieszczenia produktów leczniczych i czujnika referencyjnego.
Układ punktów pomiarowych
W lodówce należy umieścić co najmniej 9 rejestratorów temperatury, zgodnie z rysunkiem:

Oznaczenie Opis lokalizacji punktów pomiarowych w lodówce:

OznaczenieOpis lokalizacji punktu pomiarowego
ALewy górny przód
BPrawy górny przód
CLewy dolny przód
DPrawy dolny przód
ELewy górny tył
FPrawy górny tył
GLewy dolny tył
HPrawy dolny tył
IŚrodek komory – punkt referencyjny (czujnik główny)

Czas trwania pomiarów
– Minimum 24 godziny, zalecane 48–72 godziny.
– Rejestratory powinny zapisywać dane co 1–5 minut.
– Drzwi lodówki powinny być zamknięte przez cały czas trwania testu.
Wymagania względem rejestratorów
– Muszą posiadać świadectwa wzorcowania z laboratorium akredytowanego (np. ISO 17025),
– Zakres pomiarowy: min. od -5°C do +25°C, dokładność ±0,5°C lub lepsza.
Analiza wyników
– Temperatury w każdym punkcie muszą mieścić się w zakresie 2–8°C (chyba że producent produktu leczniczego wymaga innego zakresu),
– Maksymalna różnica między najcieplejszym a najzimniejszym punktem: nie więcej niż 5°C (zalecenie WHO),
– Średnia temperatura powinna być zbliżona do ustawionej na termostacie.

TA STRONA UŻYWA COOKIE / THIS PAGE USES A COOKIE więcej informacji / more information

Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Learn more about the purpose of their use and changing cookie settings in your browser. By using the website, you consent to the use of cookies in accordance with the current browser settings.

Zamknij / Close