Monitoring wilgotności w aptece

Minister Zdrowia, w ramach Rozporządzenia MZ w sprawie podstawowych warunków prowadzenia apteki nałożył na apteki obowiązek całodobowego monitorowania temperatury i wilgotności oraz prowadzenia rejestru z pomiarów. Rejestr z pomiarów wymaga archiwizacji przez okres 5 lat. Dokumentacja powinna być wykonywana tak, by farmaceuta mógł potwierdzić, że prowadzi stałą, całodobową kontrolę warunków przechowywania i sporządzania produktów leczniczych.

    Pamiętaj:

    1. Apteka ma czas na wdrożenie całodobowego monitoringu do 3 grudnia 2025.
    2. Regulacje nakazują monitorować temperaturę i wilgotność zarówno w pomieszczeniach do przechowywania leków jak recepturach oraz monitorować temperaturę w chłodniach i lodówkach. Oryginalny tekst z rozporządzenia MZ § 2 ust 2: „W aptece zapewnia się:
      1. w pomieszczeniach, w których sporządza się leki recepturowe i apteczne oraz produkty lecznicze homeopatyczne, oraz w pomieszczeniach, które służą do przechowywania produktów leczniczych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, surowców farmaceutycznych i wyrobów medycznych, wyposażenie do całodobowego monitorowania temperatury i wilgotności,
      2. w urządzeniach chłodniczych, które służą do przechowywania produktów leczniczych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, surowców farmaceutycznych i wyrobów medycznych, wyposażenie do monitorowania temperatury mające świadectwo wzorcowania wydane przez akredytowane laboratorium wzorcujące oraz system umożliwiający odpowiednio zapis temperatury lub wilgotności oraz powiadamianie o przekroczeniach w zakresie parametrów temperatury lub wilgotności.”

    Aby zapewnić zgodność z nowymi regulacjami i spełnić wymagania dotyczące całodobowego monitoringu temperatury i wilgotności, rekomendujemy zastosowanie nowoczesnych systemów rejestracji i alarmowania. Proponujemy następujące rozwiązania:

    • bezprzewodowy czujnik temperatury w aptece do monitorowania warunków w pomieszczeniach,
    • bezprzewodowy czujnik temperatury w chłodni dla urządzeń chłodniczych,
    • całodobowy i bezprzewodowy monitoring temperatury w aptece do automatycznej rejestracji danych.
    1. Dokumentacja z pomiarów powinna zawierać:
      • datę i godzinę pomiaru,
      • nazwę pomieszczenia oraz, jeżeli to wymagane, nazwę – oznaczenie urządzenia chłodniczego,
      • wyniki pomiarów w zakresie temperatury i wilgotności oraz ich przekroczenia,
      • podpis oraz imię i nazwisko farmaceuty lub technika farmaceutycznego w przypadku prowadzenia ewidencji w postaci papierowej.
    1. Jeżeli apteka zdecyduje się na system komputerowy monitorowania warunków przechowywania produktów leczniczych, to poza rejestracją i archiwizacją wyników pomiarów, system powinien powiadamiać o przekroczeniu parametrów:
      • 15-25stC w pomieszczeniach do przechowywania leków,
      • 2-8stC w chłodniach i lodówkach do przechowywania produktów termolabilnych.

    W trudnodostępnych miejscach spełnienie tych wymogów umożliwia również bezprzewodowy rejestrator temperatury w aptece. W połączeniu z aplikacją mobilną do monitoringu pozwala on na bieżące śledzenie wyników pomiarów oraz szybkie reagowanie na ewentualne przekroczenia parametrów. Rejestrator temperatury do apteki z automatycznymi alertami sprawia, że farmaceuci mogą podjąć odpowiednie działania w czasie rzeczywistym, zapobiegając utracie jakości przechowywanych leków.

    1. W chłodniach i lodówkach najlepiej zastosować rejestratory o wyższym poziomie odporności na warunki chłodnicze.
    2. Czujniki pomiarowe muszą mieć świadectwo wzorcowania wydane przez akredytowane laboratorium wzorcujące, najlepiej laboratorium akredytowane w PCA.
    3. Zlecając wzorcowanie rejestratorów w akredytowanym laboratorium, dobrze jest ustalić punkt-y wzorcowania dla temperatury oraz wilgotności:
      • w pomieszczeniach np. temperatura 20stC oraz wilgotność względna 50%,
      • w chłodniach i lodówkach np. temperatura 5stC.

      Uwaga: W przypadku krótkotrwałych przekroczeń temperatury przechowywania można wykorzystać parametr MKT średnią temperaturą kinetyczną (w skrócie MKT – Mean Kinetic Temperature). Jeśli wartość MKT zostanie przekroczona, to wówczas powinna być zastosowana dodatkowa analiza pozwalająca ocenić stopień wpływu warunków przechowywania na produkt leczniczy.

    Dostępny w ramach oferowanego przez nas systemu bezprzewodowy czujnik pomiaru temperatury i wilgotności ze świadectwem wzorcowania do hurtowni oraz chłodni umożliwia precyzyjny monitoring warunków środowiskowych zgodnie z wymaganiami Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej (GDP). Czujnik ten współpracuje z systemem rejestrującym dane w czasie rzeczywistym, co pozwala na bieżące śledzenie i archiwizowanie parametrów, takich jak temperatura oraz wilgotność względna.

    Monitoring temperatury i wilgotności w Hurtowni Farmaceutycznej

    Minister Zdrowia, w ramach Rozporządzenia MZ w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej (DPG) nałożył na hurtownie farmaceutyczne obowiązek całodobowego monitorowania temperatury obszarów i urządzeń, w których przechowywane są produkty lecznicze oraz prowadzenia rejestru z pomiarów. Rejestr z pomiarów wymaga archiwizacji przez okres 5 lat.

    Pamiętaj:

    1. Regulacje nakazują monitorować temperaturę w obszarach przechowywania produktów leczniczych (magazyn, komory przyjęć i ekspedycji) oraz urządzeniach (chłodnie i lodówki). Rekomendowany jest również monitoring wilgotności w obszarach przechowywania produktów leczniczych.
    2. Rejestratory do monitorowania temperatury rozmieszcza się przy uwzględnieniu wyników mapowania, tak aby czujniki monitorujące znalazły się w miejscach, w których występują skrajne wartości temperatur.
    3. Dla pomieszczeń o powierzchni do 10m2, w których panuje temperatura 15-25stC, należy przeprowadzić ocenę potencjalnego ryzyka i na jej podstawie rozmieścić czujniki monitorujące temperaturę.
    4. Mapowanie temperatury powtarza się, jeżeli wymagają tego wyniki oceny ryzyka, oraz w przypadku, gdy są wprowadzane istotne zmiany infrastruktury. Zasady mapowania określone są w wytycznych do mapowania suplement techniczny 8 „WHO Technical Report Series No. 961 2011 – Supp 8„.

      Rekomendowane jest przeprowadzenie mapowania wstępnego przed zatowarowaniem oraz zimowego oraz letniego po zatowarowaniu, ze względu na możliwość zmiany lokalizacji skrajnych wartości temperatur.

      Dla zapewnienia odpowiednich warunków przechowywania w hurtowniach farmaceutycznych, zalecamy nasz bezprzewodowy system kontroli temperatury. Za jego pomocą możliwa jest automatyczna rejestracja parametrów środowiskowych oraz całodobowe alarmowanie o przekroczeniach dopuszczalnych wartości temperatur i wilgoci. Wszelkie dane trafiają bezpośrednio do platformy, co eliminuje konieczność ręcznego odczytu i zmniejsza ryzyka błędów.
      Nasz automatyczny i całodobowy system kontroli temperatury jest w pełni skalowalny, dzięki czemu może być stosowany zarówno w małych hurtowniach, jak w dużych centrach dystrybucyjnych.

    5. Dokumentacja z pomiarów powinna zawierać:
      • datę i godzinę pomiaru,
      • oznaczenie / lokalizację czujnika w pomieszczeniach oraz, jeżeli to wymagane, nazwę – oznaczenie urządzenia chłodniczego,
      • wyniki pomiarów w zakresie temperatury i wilgotności oraz ich przekroczenia,
      • podpis oraz imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej lub zastępcy kierownika hurtowni w przypadku prowadzenia ewidencji w postaci papierowej.
    1. Jeżeli hurtownia farmaceutyczna zdecyduje się na system komputerowy monitorowania warunków przechowywania produktów leczniczych, to poza rejestracją i archiwizacją wyników pomiarów, system powinien powiadamiać o przekroczeniu parametrów:
      • 15-25stC w obszarach do przechowywania produktów leczniczych,
      • 2-8stC w urządzeniach do przechowywania produktów termolabilnych (tzw. zimny łańcuch dystrybucji).

    Bezprzewodowy monitoring temperamentu ze świadectwem wzorcowania to nowoczesne rozwiązanie, które znacząco usprawnia kontrolę warunków przechowywania produktów leczniczych w hurtowniach farmaceutycznych. Jego istotną zaletą jest łatwa instalacja, bez konieczności montowania dodatkowego okablowania. Ponadto, system niemal natychmiast reaguje na zmiany warunków środowiskowych, przesyłając alerty w czasie rzeczywistym. Dzięki temu nasz monitoring temperatury dla produktów wrażliwych umożliwia błyskawiczną interwencję, co zapobiega konsekwencjom wynikającym z nieprawidłowego przechowywania.

    1. W chłodniach i lodówkach najlepiej zastosować rejestratory o wyższym poziomie odporności na warunki chłodnicze. Rejestrator wilgotności w chłodni od eSynerga to urządzenie zaprojektowane specjalnie do pracy w wymagających warunkach niskotemperaturowych. Dzięki podwyższonej odporności na wilgoć i skrajne temperatury, idealnie sprawdza się w chłodniach i lodówkach stosowanych w hurtowniach farmaceutycznych. To rejestrator temperatury ze świadectwem wzorcowania wydany przez akredytowane laboratorium, co stanowi gwarancję dokładności i wiarygodności pomiarów.
    2. Czujniki pomiarowe należy kalibrować – wzorcować w odstępach czasu ustalonych w oparciu o ocenę ryzyka i niezawodności zastosowanych rejestratorów. Rekomendowane jest wzorcowanie rejestratorów temperatury i wilgotności w hurtowni farmaceutycznej w akredytowanym laboratorium PCA.
    1. Zlecając wzorcowanie rejestratorów w akredytowanym laboratorium, dobrze jest ustalić punkt-y wzorcowania dla temperatury oraz wilgotności:
      • w pomieszczeniach np. temperatura 20stC oraz wilgotność względna 50%,
      • w chłodniach i lodówkach np. temperatura 5stC.
    1. Systemy monitorujące informują o odstępstwach od ustalonych warunków przechowywania np.
      • poziom ostrzegawczy 16-24stC,
      • poziom alarmowy 15-25stC.
    1. Systemy monitorujące warunki przechowywania poddawane są regularnym testom w celu zapewnienia skuteczności powiadamiania o odchyleniach temperatury.
    2. Naprawy, konserwacja oraz kalibracja – wzorcowanie rejestratorów temperatury nie może naruszyć integralności produktów leczniczych.
    3. Wszystkie naprawy, konserwacje i kalibracje – wzorcowanie czujników podlegają ewidencjonowaniu.

      Uwaga: W przypadku krótkotrwałych przekroczeń temperatury przechowywania można wykorzystać parametr MKT średnią temperaturą kinetyczną (w skrócie MKT – Mean Kinetic Temperature). Jeśli wartość MKT zostanie przekroczona, to wówczas powinna być zastosowana dodatkowa analiza pozwalająca ocenić stopień wpływu warunków przechowywania na produkt leczniczy.

    TA STRONA UŻYWA COOKIE / THIS PAGE USES A COOKIE więcej informacji / more information

    Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Learn more about the purpose of their use and changing cookie settings in your browser. By using the website, you consent to the use of cookies in accordance with the current browser settings.

    Zamknij / Close